Investera i bitcoin

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

Bitcoin profit

När bitcoin lanserades fick det i finansvärlden ett rykte om att vara en löjlig trend eller fadäs. Det ryktet höll i sig i mainstream media fram till slutet av 2017 då värdet på en bitcoin nådde över 162 000 kronor. Det var en ökning på över 1 500 %. Då, plötsligt, började intresset sprida sig till hela världen och media kunde inte längre ignorera fenomenet Bitcoin.

Ökningen överraskade världen, men inte dem som var insatta i hur bitcoin fungerar. Bitcoin är tekniskt sett helt frånkopplat från inflation, katastrofer och andra världsliga händelser. Men bitcoin är inte frånkopplat människors agerande på dessa fenomen. Det är ingen överdrift att Bitcoins peak gjorde många människor till miljonärer under 2017.

De modeller som börshajar och analytiker generellt använder sig av kan i många fall appliceras på bitcoininvesteringar, men utan några som helst försök till modifikationer fungerar inte modellerna. Bitcoin och kryptovalutor visade att investeringar inte bara handlar om att kolla Wall street eller världsnyheter, utan att faktiskt förstå system och se mönster i människors och maskiners beteende. Bitcoin är unikt på så sätt att det är beroende av att människor använder P2P-nätverket, att folk faktiskt handlar aktivt.

Ska man investera i bitcoin?

Alla har tillgång till kurserna för bitcoins utveckling. Många, kanske helt korrekt, blir avskräckta av de stora fluktuationerna från dag till dag. Sedan peaken 2017 har värdet ökat och sjunkit dagligen, men det är fortfarande betydligt högre än när valutan lanserades. Den insatta ser möjligheterna och chanserna till att tjäna pengar. Ska man investera i bitcoin, är frågan. Svaret är generellt ja, men nyanserna kräver lite mer insikt. Man behöver både grundläggande tekniker i investering och nytänkande inför den nya tekniken.

När bitcoin kom in på marknaden 2009 var det många som såg fallgroparna – framförallt banktjänstemän och myndigheter. Men de som också såg potentialen, är idag lyckligt lottade. Ska du investera i bitcoin så behöver du, åtminstone på grundläggande nivå, förstå hur bitcoin värderas och genereras.

Bitcoin produceras nämligen genom en algoritm. Du behöver inte vara mattegeni för att se detta. Där banker, människor och företag normalt värderar valutor och aktier, så värderar en matematisk algoritm bitcoins värde. Fördelen med det är att det inte finns något partiskhet. Bitcoin försöker inte övertyga investerare om att det är en smart investering. Om någon lyckas generera överdrivet många bitcoins genom bitcoin mining så justeras algoritmen så att efterföljande bitcoins blir svårare att ta fram. Huruvida man föredrar mänsklig värdering genom banker och myndigheter, eller genom en matematisk algoritm, är upp till den som investerar. Men vad alla kan vara överens om är att bitcoin är neutral utan partiskhet.

Hur investerar man i bitcoin?

Själva processen för att investera i bitcoin är enkel. Du behöver en bitcoin-adress för att identifiera dig som säljare eller köpare, och du behöver ett konto för att kunna handla. Dessa konton finns både i Sverige och internationellt. Det viktigaste, rent praktiskt, är att välja en handelsplats som stöder det betalsätt du vill använda. Kreditkort eller betalkort fungerar på de flesta sajter, både i Sverige och utomlands, men föredrar du Swish eller Paypal behöver du antagligen leta lite mer och/eller betala avgifter för att börja handla. Paypal har fördelen att det är ett populärt betalsätt som erbjuds på e-handelsplattformar världen över. Å andra sidan har de en del strikta restriktioner (som dock på senaste tiden lösts upp något) när det kommer till casinoverksamhet och handel med kryptovalutor.

Ett tips är att hålla det enkelt. Har du ett kreditkort så är det med största sannolikhet bäst, eftersom det är det populäraste betalsättet världen över och fungerar i princip överallt. Kontentan är att om du har ett kreditkort har du också möjlighet att handla med bitcoin.

Företag investerar i bitcoin

När bitcoin nådde sin peak 2017 var det många företag som såg potentialen. Företag började köpa och sälja, men framför allt var det själva bitcoin mining-processen som drog till sig många företag. I Sverige finns många seriösa aktörer inom bitcoin mining. Förförandet är ganska enkelt. Företaget investerar i stabila och moderna datorer som arbetar för att lösa problem i bitcoins nätverk. Väldigt enkelt kan man förklara det så att datorerna löser väldigt svåra mattetal. När ett mattetal blir löst får företaget en bitcoin som belöning.

Det låter enkelt, kanske till och med överdrivet enkelt, men hela processen kräver mycket datorkraft och en del tur. Processen är också kraftigt reglerad. Hittills har de som varit först framme bland bitcoin dock fått bra utdelning. Med all ny teknik så kommer en risk, vilket har gjort att de som vågat satsa och har gått all-in på tekniken faktiskt har fått utdelning. Några av företagen finns börsnoterade hundra procent på grund av bitcoin mining.

Varför ska man investera i bitcoin?

Den stora frågan är varför man vill investera i bitcoin. Svaret är ganska enkelt för den som vill sprida sina risker. Bitcoin är inte kopplat till någon stat, bank eller finansiell institution. Många ser det som en trygghet, andra ser det som en hög risk med hög potentiell avkastning. Den som investerar enligt traditionella metoder, det vill säga att sprida riskerna mellan hög- och lågrisk-investeringar, ser möjligheterna med bitcoin.

Det är också intressant att notera de många likheterna och skillnaderna mellan investeringar i guld och bitcoin. Guldinvesteringar har funnits hur länge som helst, medan bitcoin bara har några år på nacken. Kritiker till guldinvesteiringar pratar ofta om att det är en ädel metall som egentligen inte har någon positiv inverkan på mänskligheten. De menar att guld är övervärderat på grund av att metallen inte har någon annan funktion än att skapa vackra smycken. Förespråkare av guld och guldmyntfoten menar däremot att en nations valuta måste vara baserad på en metall som inte går att återskapa. Det garanterar att inflation inte inträffar och ger en stabil och långsiktig valuta. Bitcoin diskuteras ofta på samma sätt, men kritiken kommer från andra håll. Bitcoin har ingen fysisk metall eller annan råvara som försäkrar dess värde. Det enda bitcoin har är dess matematiska algoritm och frikoppling från omvärlden.