Bitcoin value

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

Bitcoin value sek

Bitcoins värde i SEK varierar från dag till dag. Fluktuationerna är generellt högre än hos en traditionell fiatvaluta. Sedan januari 2020 har värdet på 1 bitcoin generellt legat någonstans mellan 80 000 SEK och 100 000 SEK bortsett från en nedgång i mars-april då värdet som lägst var nere på strax under 50 000 SEK.

Bitcoin current value

För att se bitcoins värde kan du kolla din handelsplats för kryptovalutor, eller gå in på någon av alla de investeringssajter som finns. Många svenska sajter har kurser för bitcoins värde mot SEK, men också mot andra valutor som USD, CAD, EUR och GBP. De flesta ger också möjlighet att visa grafen ända från bitcoins början från 2009 fram till idag eller värdeskillnader under de senaste timmarna. En överblick på värdeförändringen från start till nu ger en god överblick över bitcoins historia. Då blir det också tydligt att trots ganska hög volatilitet så har bitcoins värde ökat markant sedan starten.

Bitcoin value chart

Linjegrafer, eller linjediagram som det ibland kallas, är ett vanligt sätt att mäta en valuta, aktie eller råvaras värde under ett visst tidsintervall. Informationen som visas i grafen är hämtad från en tabell. Fördelen med en graf är att man snabbt får en tydlig bild över bitcoins upp- och nedgångar. Att analysera rena siffror i en tabell går så klart också, men det blir ett betydligt mer tidskrävande arbete och ger generellt inte så mycket förutom att eventuellt se exakt vad kursen låg på en viss dag. Andra typer av grafer som ibland används för att visa ett värdes historik är candlestick-grafer och stapelgrafer.

Bitcoin value USD

Om du använder en internationell handelsplattform eller ett internetforum för att köpa och sälja bitcoin har du säkert noterat att det normala är att mäta bitcoins värde i förhållande till den amerikanska dollarn, USD. Även svenska sajter brukar ha möjlighet att ändra jämförelsevalutan till USD eller till annan valuta, även om SEK brukar vara det förinställda.

Även om du inte använder en engelskspråkig eller internationell bitcoinbörs så kan det vara värt att åtminstone ha lite koll på dollarn. Eftersom USD är den största valutan, eller åtminstone en av de största, så ger dollarn en bra inblick i hur världsekonomin ser ut. Även om kryptovalutor som bitcoin inte kan påverkas av en centralbank, så kan bitcoins värde påverkas av hur världen “mår” generellt. Oavsett om du handlar med bitcoin eller aktier är det sällan en dålig idé att vara någorlunda uppdaterad om hur USD-kursen ser ut.

Bitcoin value euro

Euro är också en internationell valuta som är värd att hålla ögonen på. I Tyskland ligger till exempel det första börsnoterade bitcoinföretaget. Förändringar i euron kan med andra ord definitivt påverka läget i Tyskland som i sin tur påverkar bitcoinföretag som primärt sysslar med så kallad bitcoin mining.

Euro blir också mer och mer den go-to-valuta som används av internationella investeringsdepåer och sajter. US dollarns position som den största valutan är alltså inte ristad i sten, vilket innebär att en smart investerare bör hålla koll på både USD och EUR. Rent praktiskt kan det leda till att det i vissa fall lönar sig att sälja bitcoins i en annan valuta än den man köpte med. För att kunna se det behöver man alltså vara insatt i USD och EUR (några fler skadar givetvis inte heller).

Bitcoin value history

Bitcoins värde har historiskt sett varierat relativt kraftigt. Det tog ett par år innan kursen ökade, men när den väl gjorde det skapade det stora rubriker världen över. Kursen fram till 2017 var i princip som ett rakt streck där fluktuationerna var tvungna att ses med ett förstoringsglas. I andra hälften av 2017 hände mycket i världen, både bra och dåligt beroende på hur man ser på det. Resultatet var hur som helst att de som var villiga att investera i bitcoin från start plötsligt såg en värdeökning från runt 5 000 SEK till över 162 000 SEK. De som missade att sälja – eller trodde att kursen skulle öka ännu mer – var antagligen besvikna när kursen föll ganska snabbt därefter. Så småningom stabiliserades dock värdet något – åtminstone i jämförelse med 2017-peaken. Den som köpte bitcoins vid dess lansering hade gjort en rejäl vinst om de sålde i mitten 2020.

Bitcoin market value

Utbud och efterfrågan är det som bestämmer bitcoins värde. Efterfrågan är det enda som påverkas av en mänsklig faktor. Värdet beror helt på vad någon annan är beredd att betala. Att använda en handelsportal online är det vanligaste sättet att bedriva bitcoin-handel idag, och också det smidigaste. Men det går även att försöka hitta den perfekta köparen eller säljaren via onlineforum eller så kallade bitcointräffar som arrangeras i Sverige och resten av världen då och då.

Utbudet styrs annars av bitcoins algoritm som bland annat har ett maxtak på 21 miljoner bitcoins. Algoritmen säkerställer alltså att någon inflation aldrig uppstår. Hur enkelt det är att “gräva” fram nya bitcoins genom bitcoin minig regleras också och görs allt svårare ju fler bitcoins som skapas.

Bitcoin value today

För att få fram det exakta värdet på en bitcoin idag eller en annan dag behöver du bara gå in på en finans- eller investeringssida som listar valutakurser. Då kan du enkelt jämföra bitcoins mot en annan valuta för att se värdet. Det är ett bra sätt att se hur bitcoins värde förändrats över tid.

Bitcoin price

Vad kostar en bitcoin? Det enkla, självklara och korrekta svaret är att det beror helt på vilket pris säljaren sätter. Sätter säljaren ett för högt pris så är det antagligen inte någon som kommer att köpa. Vad en bitcoin kostar och vad den faktiskt är värd är alltså två olika saker. Värdet är vad någon är beredd att betala. Det kan dels baseras på den dagliga kursen, men med lite tur och hårt arbete är det teoretiskt möjligt att som säljare hitta en köpare som är beredd att betala mer än vad kursen ligger på. Rätt summa vid rätt tidpunkt på rätt plats kan generera en bra vinst.