Bitcoin kurs

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

Bitcoin kurs SEK

Bitcoins värde baseras på utbud och efterfrågan. Utbudet är reglerat genom en matematisk formel. Efterfrågan är hur många som är intresserade av att köpa kryptovalutan. Inga utomstående faktorer kan valutans värde eller mängd. Det betyder dock inte att bitcoin är fri från omvärldens påverkan. Bitcoin påverkas av människors reaktion på till exempel geopolitiska händelser och naturkatastrofer.

Kryptovalutan anses av många vara ett tryggt investeringsalternativ på grund av att ingen centralbank kan få för sig att plötsligt trycka ut fler Bitcoins. Å andra sidan är bitcoins volatilitet hög. En snabb titt på bitcons kurs mot SEK visar att värdet kan öka eller sjunka med tusentals kronor bara från dag till dag. Synen på bitcoin som en investering är alltså splittrad. Det som går att konstatera är att de unika aspekterna med bitcoin, och kryptovalutor generellt, är att det kräver att man behöver utvidga de traditionella mätmetoderna för att göra en korrekt och relevant analys.

Mängden bitcoins har också ett maxtak på 21 miljoner, vilket nästan garanterat kommer påverka värdet. När denna summa är uppnådd kommer det alltså inte längre vara möjligt att skapa nya bitcoins. Att skapa nya bitcoins blir dock svårare och svårare ju närmare 21 miljon-gränsen kommer, vilket innebär att det med största sannolikhet kommer dröja länge innan det inträffar. Företag som jobbar med bitcoin mining är också medvetna om detta. Det är vanligt att bitcoin mining-företag också sysslar med att “skynda på” transaktioner i bitcoins peer to peer-nätverk. När en köpare eller säljare väljer att betala lite extra i transaktionsavgift för att transaktionen ska gå igenom så snabbt som möjligt, så får företaget en del av transaktionsavgiften. När bitcoin mining inte längre är möjligt kommer det alltså vara transaktionsavgifterna som företag kan tjäna pengar på.

Vad som kommer hända med bitcoin kursen när maxtaket nås råder det delade meningar om. Den vanligaste teorin är att det så småningom kommer uppstå prisdeflation, det vill säga motsatsen till inflation. Det är mycket ovanligt att detta sker med traditionella valutor, men ett känt exempel är Japan under 2000-talet. Bitcoins grundare, Satoshi Nakamoto, har dock implementerat ett visst skydd på deflation genom att Bitcoins kan delas ned till åtta decimaler.

kursBitcoin kurs historik

Historia är vägen till framtiden, brukar man säga. Det kan spontant låta som en tråkig truism, men det är värt att fundera över. Om man inte studerar bitcoins historia är det svårt att sia om dess framtida värde. När man ska analysera bitcoins kurs (eller vilken annan valutakurs som helst för den delen) är det just historiken man tittar på. När ligger valutakursen relativt stabilt och varför? Vad är det som gör att bitcoin svänger ganska rejält? Går det överhuvudtaget att se några mönster? Svaret på sista frågan är ja – mönster finns det definitivt. Resten är upp till betraktaren. Det är något som bitcoins kurshistorik har gemensamt med andra valutor och finansiella instrument.

När bitcoin lanserades var både kritiker och förespråkare av bitcoin överens om att omvärldens påverkan inte skulle ha lika stort inflytande på kursen. Idag kan man konstatera att det till viss del var ett korrekt antagande. Men vi ser också tydligt att kursen definitivt inte är helt isolerad från omvärlden. När något stort hänt i världen så har bitcoin påverkats, på ett eller annat sätt, och i mer eller mindre grad. Huruvida det kommer påverka värdet positivt eller negativt i framtiden är det som kommer göra att vissa vinner och andra förlorar.

Bitcoin kurs dollar

Att köpa bitcoin med svenska kronor brukar vara det som svenskar föredrar. Mycket på grund av att det är standardvalutan på svenska handelsplatser och bitcoinbörser, men också för att många känner sig tryggare i att handla med kronor. Är man mer insatt i kronan än dollarn är det inte konstigt att man väljer det man kan bäst.

Det finns dock vissa fördelar med att handla bitcoin med dollar. En fördel är att utbudet av handelsplattformar är enormt mycket större internationellt. Det innebär högre konkurrens och att det därför går att få ner avgifterna (i vissa fall). Om det är första gången du ska köpa eller sälja bitcoin är det antagligen bäst att börja på en svensk sajt, men när man kommit in i det och förstår hur processen fungerar kan det alltså vara värt att vidga vyerna till internationella bitcoinbörser.

En annan fördel med en bitcoinbörs utomlands är att majoriteten av all information som finns på nätet idag är skriven på engelska. Det leder i sin tur till att dollarn är den traditionella fiatvaluta som bitcoin normalt jämförs med. Det finns så klart många svenska sajter med bra information också, men ett internationellt perspektiv skadar aldrig – framför allt på grund av att bitcoin är en global och digital valuta som inte är kopplad till ett särskilt land.

Bitcoin kurs graf

Att analysera grafer är en stor del av smart investering. En kursgraf eller prisgraf är ett enkelt sätt att få en överblick över valutans eller aktiens historia, i jämförelse med att studera en milslång tabell med siffror. Den vanligaste typen av grafer för bitcoin och andra valutor är en klassisk linjegraf. Där ser man när kursen låg som högst och lägst och därefter kan man forska vidare om vad som inträffade vid dessa toppar och dalar. Slutligen kan man med hjälp av den informationen börja ge kvalificerade uppskattningar om hur kursen kommer se ut i framtiden. Alla typer av investeringar kan göras bättre med hjälp av grafer.

Med bitcoin är kurshistorik och grafer extra viktigt. Inte nödvändigtvis för att det är en kryptovaluta, utan för att det är en “ung” valuta med ny teknik som ingen har någon längre erfarenhet av. Den historiska bitcoin kursen är med andra ord en av de få konkreta siffror vi har om kryptovalutan.

1 bitcoin till sek

Här är en lista som visar hur mycket 1 bitcoin kostade i SEK från juli 2019 till maj 2020 :

  • 1 juli – 100 067 SEK
  • 1 september – 94 693 SEK
  • 1 november- 88 078 SEK
  • 1 januari – 67 469 SEK
  • 1 mars – 82 317 SEK
  • 1 maj – 85 922 SEK